12 Kasım 2015 Perşembe

İslam dininde 13 uğursuz rakam mıdır?

İslam dininde 13 uğursuz rakam mıdır?



Evet bugün günlerden 13 Kasım. Bugünü uğursuz bir gün olanlar vardır mutlaka. Çünkü bu rakam genelde uğursuz sayılır.

Uğursuz olduğuna inanan ülkelerde 13 numarası evlerde kullanılmaz. Uçaklarda 13 sayısı yoktur. Otellerde 13 numara yoktur. Ayın 13'ünde işe gitmeyenler, sokağa çıkmayanlar var. Bu inanç korku hastalığı gibi bir şey.

Bu inanç. Hz. İsa'nın son yemeğindeki Havarilerin sayısından kaynaklandığı düşünülüyor. Bir rivayete göre bu inancın kökü mitolojik tanrıların yaşadığı inanılan çağlara, İskandinavya topraklarına gider. O zamanlarda ışık ve güzellik tanrısı Balder bir ziyafet verir. Balde, Vikkinglerin meşhur tanrısı Odin ile Frigga'nın oğulları, ay kraliçesi Nanna'nın eşidir. Bu ziyafete 12 kişi davetlidir. Yalanların ve hilelerin tanrısı Loki, davetli olmadığı halde 13. kişi olarak ziyafete zorla katılmak ister. Bu arada çıkan tartışmada Loki, Balder'i öldürür. Balder diğer tanrılar tarafından çok sevilir.

Bu hikaye ve inanış, İskandinavya'dan Avrupa ülkelerine kadar yayılır. Hristiyan din adamları bu masalı kullanırlar ve Hz. İsa'nın son yemeğinde uygularlar. Hristiyanlarda Balder'in yerini Hz. İsa, Loki'nin yerini Judas alır. Bu yemekten sonra 24 saat içinde Hz. İsa çarmıha gerilerek öldürülür. Hristiyanlara göre bir yemeğe 13 kişi katılırsa, o yemeğin uğursuzluk getireceğine inanılır. Ayın cuma gününe rastlayan 13. günü inanca göre tamamen uğursuzdur. Ancak böyle bir günde doğmuşsanız, 13 uğurlu gündür.

Böyle bir hikaye. Bana göre batıl inanç. Müslümanlardan bazı kişiler de inanıyor 13 rakamının uğursuz olduğuna. Ama İslam dininde uğursuz sayı diye bir şey yok. Bu inanç, sadece Hristiyanlara özgü bir şey. Müslümanlar, Hz. Adem'in cuma günü yaratıldığına inanır. Cuma günü ayın 13'üne gelse de bu gün kesinlikle uğursuz değildir.

Mehmet ZAROĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder